2021-09-19
Bornholms Kulturuge 2021
Bornholm: 20. edycja Tygodnia Kultury ...
więcej >>>

2021-09-18
Rekordowe grindadráp przyczyną problemów
Kontrowersyjna tradycja na Wyspach Owczych ...
więcej >>>

2021-09-13
Na Wyspy Owcze z dziećmi
Archipelag pełen wrażeń i wyzwań ...
więcej >>>

2021-09-08
Kriegers Flak: największa morska farma wiatrowa
Duńska inwestycja w odnawialne źródła energii ...
więcej >>>

2021-09-06
Malmö: drewniany parkingowiec
Eko-budynek z miejscem dla 600 aut ...
więcej >>>

2021-09-02
2025: powstanie „elektrostrada” Örebro-Hallsberg
Pierwsza trasa dla elektrycznych ciężarówek ...
więcej >>>

2021-08-29
Wyspy Owcze i Dania znoszą testy
Poprawa sytuacji związanej z koronawirusem ...
więcej >>>

2021-08-26
Cztery śluby na Trolltundze
Norwegia: ceremonia na słynnej skale ...
więcej >>>

2021-08-22
Asaa: afera syrenkowa
Plagiat Małej Syrenki z Kopenhagi? ...
więcej >>>

2021-08-06
Wyspa Mykines: ograniczenia dla turystów
W 2021 trudniej o obserwacje maskonurów i głuptaków ...
więcej >>>

2021-08-05
Kalsoy – co słychać na wyspie?
Więcej udogodnień dla turystów ...
więcej >>>

2021-07-29
Wyspy Owcze: Ólavsøka
Farerskie święto i festiwal narodowy ...
więcej >>>

2021-07-27
Czesław Słania na znaczkach poczt Północy
100-lecie urodzin genialnego rytownika z Czeladzi ...
więcej >>>

2021-07-20
Grenlandia: komunikacja tylko za zaszczepionych
Sanitaryzm na największej wyspie świata ...
więcej >>>

2021-07-16
Prom Rostock – Visby – Nynäshamn
Hansa Destinations – nowa linia na Bałtyku ...
więcej >>>

2021-07-14
Norwegia: rekordowe ceny paliw
Kolejny ze skutków Covid-19 ...
więcej >>>

2021-07-11
Dania: największy zamek z piasku
Rekord świata pobity z nawiązką ...
więcej >>>

2021-07-08
Upały za kręgiem polarnym
Anomalie pogodowe w Skandynawii ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2021-06-08

Kuchnia Szwecji w pigułce

Nowy E-book Ambasady Szwecji w Polsce

Z okazji Święta Narodowego Szwecji, przypadającego 6 czerwca, Ambasada Szwecji w Warszawie wydała kulinarny e-book z przepisami kuchni szwedzkiej. O ich wybór zadbał Michał Godyń – szef kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji.

Oprócz receptur na przyrządzenie takich klasyków, jak gravlax, köttbullar czy Pokusa Janssona, znajdziemy przepisy na wykorzystanie tego, co w kuchni często wędruje do kosza, a wszystko w duchu idei zero waste, czyli niemarnowania żywności. Przykładem są pszenne ślimaczki z nadzieniem z obierek z warzyw.

Przygotowane przez Michała Godynia przepisy podzielone są na działy „Na słono” i „Na słodko”. Uzupełniły je propozycje czterech kulinarnych blogerek. Całość prezentuje się wyjątkowo smakowicie, a przekonać się o tym można, pobierając e-book TUTAJ

Jeśli ktoś chciałby przejrzeć publikację on-line, dostępna jest ona na platformie Issue. Wystarczy kliknąć TUTAJ

Natomiast więcej informacji o Szwecji - nie tylko w sferze kulinariów - można znaleźć na facebookowym profilu Ambasady Szwecji „I cóż, że ze Szwecji”, dostępnym TUTAJ

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.